Clown op bezoek (zintuigenclown):

Het bezoek van een clown bij dementerende bewoners of mensen met een verstandelijke beperking maakt dat er contact mogelijk is.

De clown is de naïeve, die niets weet en alles denkt te weten, onschuldig in de wereld staat, de ander laat stralen. De clown denkt dat hij/zij alles kan en is verbaasd als het niet lukt, lacht nooit de ander uit maar lacht samen om de dingen die gebeuren.

Het contact verloopt via geur, kleur, geluid en aanraking.

Mensen met een vorm van dementie in een verder gevorderd stadium van hun ziekte zijn niet altijd in staat verbaal te communiceren.
Communicatie via de zintuigen zoals, de ogen, het gevoel, de oren en de neus is wel mogelijk.

Een clown op bezoek duurt gemiddeld 30 min. per huiskamer. Te boeken vanaf anderhalf uur. 06-18201519 of info@aromasonja.nl

clownsneus
Een voorbeeld:

Man 81 jaar ligt op bed. Praten kan deze heer niet meer. Hij heeft tot aan zijn pensioen gevaren. Zijn slaapkamer hangt vol met foto’s van schepen en scheepvaart. Als ik zachtjes op de deur klop kijken twee grote ogen mij aan. Een brede lach vult zijn tandloze gezicht. Ik loop zachtjes naar zijn bed en bied als begroeting mijn hand aan. Zijn vingers bewegen op het dekbed; voor mij reden om zijn hand zachtjes te pakken. Ik wijs op de schepen en vraag waar we vandaag heen zullen varen. Hij begint nog meer te stralen en ik zing een liedje over de zee en beweeg tegelijk het bed heen en weer, alsof we op zee zitten. Ik pak het stuk scheepstouw, wat ik meegenomen heb en leg dit op zijn bed. De geur van het touw, de muziek en de beweging van het bed geeft hem de herinnering aan de tijd op zee voor even terug.

Nog een voorbeeld:

Vrouw 86 jaar, zit in een rolstoel in de huiskamer. Als zij mij in het oog krijgt roept ze hard ‘ ga weg’, als ik achteruit naar de deur loop vraag ik of ik zo ver genoeg weg bent. Zij moet er hard om lachen en zegt dat ik daar mag blijven staan. Ik haal mijn muziekdoosjes te voorschijn en laat ze horen. Ze kijkt naar de muziekdoosjes en als ik langzaam dichterbij kom neuriet ze zachtjes mee. Als het muziekje is afgelopen krijg ik een glimlach cadeau.

Clown op bezoek